Dalslandsmästerskapet 2020

Dalslandsmästerskapet i fotografering 2020 har arrangerats av Åmåls fotoklubb med Bankeryds fotoklubb som bedömare av bilderna.
Nästan 120 bidrag deltog i de två tävlingsklasserna med tema ”Fritt” samt ”Dalsland”.
I varje klass utsågs placeringarna 1-3 samt fem stycken 4:e platser.
Grattis till Lasse Larsson Färgelanda Fotoklubb och övriga som placerade sig.

Här är en länk till alla deltagande bilder…
och här nedan är bilderna som placerade sig, samt juryns omdömen på dem.

Tema ”Fritt”:

4. Hökuggla – Andreas Persson MFK
Middagen är serverad. En bild med vardagsdramatik. Skärpan sitter perfekt. Ugglans gula ögon lyser intensivt mot betraktaren. Ugglan rätt placerad i bildutsnittet mot den lugna bakgrunden.

4. Svävfluga – Rolf Linder ÅFK
En ”ren” bild med en bakgrund som koncentrerar betraktarens blick till huvudmotivet. Mycket fin skärpa. Att man ser rörelse i de skira vingarna skapar liv i bilden.

4. Stolt tallbit – Andreas Persson MFK
En fin artbild i röd och enhetlig färgskala. Grenen bryter av med sin diagonal. Skärpan/skärpedjup är 100 %. Bilden känns dock lite avlång, vi föreslår att fotografen beskär bilden i ovankant.

4. Gärdsmyg – Benny Karlsson MFK
Ytterligare en fågelbild med perfekt skärpa. Skärpedjupet är väl avpassat så att för och bakgrund inte tar uppmärksamhet från motivet. Den enhetliga bakgrunden kontrasterar och lyfter fram motivet.

4. Fyr – Karl Wigh ÅFF
Fin bilduppbyggnad med förgrund, den svängda strandremsan, fyren och horisonten är väl placerade. Fotografen har visat omsorg och fin teknik att få det släta vattnet och en fint tecknad himmel att framträda. Bilden har en behaglig färgton och att fyren reflekteras i vattnet får betraktaren att stanna vid bilden.

3. Saxofonisten – Lasse Larsson FFK
En bild med verklig känsla, vi kan nästan höra saxen. Röken och det blå ljuset ger stämning. Svärtan och blänket i saxofonen fångar betraktarens uppmärksamhet. Att bilden inte är helt skarp är ingen nackdel i denna bild, det bidrar till känslan.

2. Vetebock – Ingrid Jansson EFK
Intensiv ögonkontakt där råbocken iakttar fotografen nyfiket – det skapar kontakt.  En behaglig färgskala med en enhetlig miljö. Väl avvägt skärpadjup och detaljer som blänket i djurets nos fångar betraktarens uppmärksamhet. Motivet är farligt nära bildens mitt, en lite annorlunda beskärning kanske skapar mera dynamik i bilden.

1. Vitsippa – Johanna Linder MFK
Denna bild fångade vår uppmärksamhet tidigt i bedömningen. Bilden klättrade succesivt uppåt allteftersom vi fastställde resultatlistan. Ett fantastiskt fint ljus där vitsippans skira kronblad och ”ludna” stam framträder. Blomman är väl placerad i bildutsnittet. Bakgrundens oskarpa vertikala linjer i grönt och grått/vitt skapar balans.  En väl utförd konstnärlig bild att hänga på väggen. Grattis till en fin vinnarbild.

 

Tema ”Dalsland”:

4. Babels Torn – Ingrid Jansson EFK
Klassisk landskapsbild med detaljer i förgrunden ända till diset i fjärran. En varm kvällsbild av Dalsland med stora skogar och sjösystem. Det är inte svårt förstå mannen på bilden som dröjer sig kvar i skymningsljuset.

4. Isande kall morgon – Andreas Persson MFK
Med sin blå färgton lyckas fotografen förmedla kylan. (Trots att bilden är tagen mitt på dagen.) Skärpan och bildutsnittet är fint. Är man riktigt petig ser man att horisontlinjen inte är helt rak. Det är lätt justerat i bildbehandlingen.

4. Kroppefjällsdjungel – Benny Karlsson MFK
En utmärkt bild på en riktig urskog. Svampar i fokus på bildens högra sida samt den branta sluttningen leder betraktarens blick tillbaka till vattnet som blivit mjukt avbildat. Bilden har ett fint djup med många detaljer att upptäcka. Skärpan är ”right on”.

4. Båttur på Ånimmen – Benny Karlsson MFK
Stilla och vackert ljus i den blå timmen. Dalsland lägger sig till kvällsro. En landskapsbild där den lilla båten i siluett är rätt placerad och fäster betraktarens öga till bilden.

4. Våleberg – Dan Nilsson ÅFK
Den sista isen ger till slut vika för den kommande våren. Klassisk naturbild med för-, mellan- och bakgrund. Behaglig färgton och skärpa. Fin djup i bilden.  Vi störs av de utskjutande grenarna (som är i ofokus) i bildens vänstra sida. Det hade undvikits om fotografen tagit ett par steg till höger.

3. Innanhavet – Rolf Linder ÅFK
En fin stämningsfull bild med en tonskala som gör nästan att himmel och hav smälter ihop. Speglingen i det klara vattnet och stenarna i bildens förgrund bildar en diagonal för blicken att följa. Möjligen är horisonten farligt nära bildens mitt.

2. Håverud – Göran Karlsson  ÅFK
Det fina ljuset skapar spänning i bilden, att kunna glida fram precis ovanför vattenytan i Dalslands vackra sjösystem. Bilduppbyggnaden med 1:a kanoten rätt placerad, skärpa och oskärpa skapar ett djup i bilden. Att bilden utesluter en blå himmel bidrar till bildens ”täthet”. Fint exponerad.

1. Storholmen – Göran Karlsson ÅFK
En somrig bild av ett soligt Dalsland. Förväntansfulla människor på utflykt. Välexponerad och med fin skärpa. De många detaljer som finns att upptäcka gör att betraktaren stannar upp vid bilden, utan att den känns för rörig. Personerna på strandkanten på höger sida spelar en viktig roll för att ge bilden balans. Detta är en bild för en turistbroschyr över Dalsland. Grattis till en fin vinnarbild!