Maria Forser

_DSF6692-RedigeraMaria bor med familjen i Högsäter och stället kallas Lugnet. Vi sitter i biblioteket ett hemtrevligt rum med böcker upp till taket, förutom alla böcker finns en ansenlig skivsamling och olika instrument. Familjen Forser är en kreativ familj men det är Maria som fotograferar mest.

Maria är född i Järbo och uppväxt utanför Högsäter, en kort tid under studieåren bodde hon i Uddevalla och Växjö innan hon flyttade tillbaka, hon har varit medlem i klubben sen 2010.
Hon  startade med en fotokurs för att komma in i den digitala världen.

Starten på hennes fotograferande var med makens Pers systemkamera, under en resa till Malaysia inhandlades en ny analog kamera. Maria var den som fotograferat mest och sedan hon fick en ny digital kamera har fotointresset ökat.

Vem är du som fotograf, vad vill du fotografera?

– egentligen vill jag fotografera människor, gärna porträtt. Streetphoto tycker jag intressant men jag är för blyg för att göra det. Jag var med på photowalki i Götegorg och det var roligt, men där var vi så många att vi väckte uppmärksamhet.

Annars är det familjen som får ställa upp, Maria har gjort flera fotoböcker både om familjen och resor. Förutom porträtt är macrofotografering ett stort intresse.

Vilket är ditt nästa fotoprojekt?

– Det vore ett lite mer planerat och organiserat porträttprojekt, att arbeta med att försöka ta fram personligheten hos modellen.

Tycker det är fantastiskt att fotoklubben tuffar på, engagerade människor träffas och har en gemenskap samtidigt som man gör något unikt.

Photoshop

Maria har gått en Photoshoputbildning via högskolan i Jönköping och tycker om att bildbehandla med Adobe Photoshop. Att bildbehandla är tidsödande för att bli duktig så träning och att hålla på är det som gäller.

Appropå att Photoshop så diskuterar vi manipulation. Vi är båda överens om den ”skinperfection” som görs på många modeller suddar ut personligheten. Ofta är det reklamvärlden som arbetar på det sättet, det är inget som Maria gör.

I slutet av intervjun berättar Maria att hon är intresserad av övergivna hus och platser, inspirerad av Jan Jörnmark.

– En resa med det temat är intressant avslutar Maria

Bilderna jag har valt ut.
Första fotot – ett svartvitt med två personer – kommer från en av de fotosessioner vi fick möjlighet att delta i när konstnärsgruppen Imagine var här. Det var riktigt roligt att få gå runt och fotografera människor som inte hade det minsta ont av att bli fotograferadearg

Andra fotot gillar jag pga färgen. Central Park som har börjat klä sig i höstfärger och dessutom lite kvällssol. I landskapsfotografering är färgerna jätteviktiga för mig.cpcolor 

Tredje fotot tog jag innan jag skaffade macro-objektiv. Jag hade nog ett Hoyafilter på. Även här är färgerna viktiga.myra 

Fjärde fotot… Jag är kanske lite knäpp som fotograferar inne på en offentlig toalett, men jag gillar den här typen av bilder. Kanske därför jag gillar Övergivna platser också.offcp 

Femte fotot tog jag bara med för att illustrera det praktiska med Photoshop. Ett turistfoto, jättesöta små ekorrar som kilade omkring. Dåligt ljus, snabba rörelser och en familj som ville gå vidare – då är det bara att ta flera foto snabbt med ett långt skärpedjup och hoppas på att något foto lyckades fånga en ekorre som inte befann sig i skuggan. Resultatet blir ju ganska trist med lika mycket skärpa på ekorren som på gräset runt omkring, men efter en stunds photoshoppande tycker jag att ekorren syns hyfsat bra medan gräset fått oskärpa. Visst hade jag kunna ligga på mage på gräset en halvtimma och fått till en hyggligt bra bild från början, men syftet här var att minnas ekorren, inte ta tekniskt perfekta bilder, dessutom hade antagligen de amerikanska poliserna som patrullerade omkring haft synpunkter på att jag beträdde gräsmattan… squirrel