Johnny Odden

Johnny är 44 år, född och uppvuxen i Färgelanda och en av grundarna och den första medlemmen i klubben.  Anledningen var att han gick en fotokurs för Jan Stalfors, där fanns ett intresse för att fortsätta att umgås med likasinnade efter kursen.

Jag ber Johnny om en tillbakablick på klubben och verksamheten

– Det som har förenat många fotografer i klubben är intresset för naturfoto och den sociala gemenskapen i klubben, det är lätt och enkelt att umgås och alla hjälper alla, säger Johnny Odden.

Johnnys inspiration har förutom kursen varit Nikonforum och Naturfotoforum på nätet. Där är han ofta inne och tittar på bilder, diskuterar med andra fotografer.

Beskriv dig själv som fotograf

– Det varierar, från bilar, natur och porträtt. Efter ett tag tröttnar man och hittar något nytt projekt, men viljan att hitta nya motiv och utmaningar finns alltid. Jag fotograferar med Nikon och har investerat mycket pengar i utrustningen, säger Johnny

Har du något drömprojekt?

– Ja, jag vill resa till andra länder och fotografera. Fota i USA är en dröm, att hyra en husbil under några veckor och åka runt med, det hade varit skoj.  Island, Australien, Ryssland och Kina, ja det finns många länder som jag skulle vilja åka och fota i säger Johnny. Johnny deltar i de flesta resorna och har som önskan att klubben skulle arrangera längre resor.

När jag frågade om det fotominne  så finns det ett som sticker ut bland andra. Johnny berättar om en resa till norska Rundö där lunnefåglar fotograferades. Lunnefågeln är en exotisk fågel och att fånga den på bild är lite extra.

Vad har du kvar att lära inom foto?

– Jag skulle vilja lära mig mer om komposition, sitter ofta och tittar på andras bilder. Mitt föredöme är bilder av Jan Arleklint från Naturfotoforum. Även Joe Mac Nelly på Nikonforum är en annan stor inspiratör.

Vad önskar du ska ske i klubben?
– Som en del av klubbens utveckling önskar jag att det skall investeras i lokal med utrustning, gärna permanent studio.  En retrokurs med analog fotografering står också på önskelistan då kunskapen om analog fotografering finns hos flera medlemmar i klubben.

Efter vår intervju drar Johnny vidare ut bland Hållös klippor för att hitta nya motiv.

Här är ett urval av Johnnys fina bilder.

Alexander's Miata bygge lackad med förgburkar från biltema    enkel bild på en enkel bygd bil. Finns på en 200 X135 cm förstorning i Fredrikstad Foto © Johnny Odden
Alexander’s Miata bygge lackad med förgburkar från biltema
enkel bild på en enkel bygd bil. Finns på en 200 X135 cm förstorning i Fredrikstad
Foto © Johnny Odden
Frihet Bilden tycker jag avspeglar frihet och glädje Foto © Johnny Odden
Frihet Bilden tycker jag avspeglar frihet och glädje
Foto © Johnny Odden

 

 Maria En solig sommardag Kameran inställd på 1/250 sec  med objektivet 70-200 +Ett ND8 Filter på och 2 st Nikon Sb-900 Blixtar som är satta på TTL. Kombinationen funkar mycket bra i stark solsken Foto © Johnny Odden
Maria En solig sommardag Kameran inställd på 1/250 sec med objektivet 70-200 +Ett ND8 Filter på och 2 st Nikon Sb-900 Blixtar som är satta på TTL. Kombinationen funkar mycket bra i stark solsken
Foto © Johnny Odden
Forsande vatten är något som alltid har fascinerat mig Foto © Johnny Odden
Forsande vatten är något som alltid har fascinerat mig
Foto © Johnny Odden