Jan Stalfors

– Redan i sjätte klass fick jag låna min pappas kamera. Och då tog jag mina allra första bilder, berättar Jan. Och jag har kvar dem.
Sedan dess har han fotograferat mycket med många olika utrustningar. Jan har nyss köpt en ny digital kamera som tillägg i en raden av de digitala som han använt under åren. – Och de analoga har varit ännu fler, berättar Jan. Det analoga fotograferandet var en spännande tid med eget mörkrum och till viss del andra förutsättningar än det digitala fotograferandet.

Bästa bilden är ännu inte tagen trots att Jan gjort några spännande fotoresor till bland annat, Kyrkö, Island och New York. Det var intressanta och bildgivande resor som kommer att finnas med i minnet länge. Fotoidéer för framtiden är bland annat en önskan att resa till Nordnorge, skapa en receptbok med Ingers mat och ”sittplatsen”. Den sistnämda består av en fåtölj i olika miljöer och olika sittande karaktärer. Sin egen sittplats har Jan i ett hörn av trädgården, ”Fria Tankars Hem”, dit han gärna går för en stunds reflekterande eller bara för att läsa en bok.

Vid all fototgrafering försöker Jan att fånga platsens själ eller människors äkthet. Samtidigt måste man som fotograf också tänka etiskt och vara försiktig med vad och hur bilder presenteras. Det blir då viktigt med både planering och struktur. Kanske att läsa på ordentligt om en plats för att kunna planera vilka bilder som man önskar ta. Annars finns risk för ett planlöst fotograferande där man missar själva berättelsen och det man vill förmedla.

Bilar är också utmanade och spännande objekt, tycker Jan. Här har han haft stor inspiration och glädje av att samarbeta med Sten Granath. Favoritplatsen för bilar är nog Sundsbron? Andra teman för fotandet har bland annat varit att fånga det förbrukade. det som vi människor slängt.

Jan håller olika fotokurser och skapar engagemang för bildskapande hos många människor. Varje år håller Jan kurser för medlemmar i Färgelanda fotoklubb. I klubben som han själv var med och tog initiativ till har han varit ordförande fram till 2012. – Det är spännande när ny krafter tar över och fortsätter att utveckla klubben. Jag får lite mer tid över till mitt egna fotograferande, avslutar Jan det korta samtalet som ligger till grund för detta medlemsporträtt.