Eva Bagge Johansson

– ibland kan tillfället att ta en bra bild dyka upp berättar Eva vid ett samtal. Jag minns ett tillfälle när jag skulle fotografera ättestenen. Jag hade planerat och besökt platsen flera gånger men det blev inte riktigt som jag tänk mig. Men så plötsligt händer det att allt stämmer och jag lyckas ta en som jag blev nöjd med. Resultatet kan du se i slutet av presentationen.

Eva har länge haft ett fotointresse. Ibland lite större och ibland lite mindre. Det går lite upp och ner. Det började i tidiga tonåren då pappa Rolf fick henne intresserad av mörkrumsarbete. Hon fick låna hans kamera tillsammans med en lös exponeringsmätare. Det var ofta naturmotiv i samband med resor och upplevelseexpeditioner. En gång gick det riktigt illa då kameran blev vattenskadad i samband med en olycka med kanot i en fors.
Riktig fart tog fotograferandet i och med den digitala kameran i början av 2000-talet. Och sedan ökade lusten att ta bilder i samband med klubbens fotokurser.

Intresset för framkallning finns kvar och Eva framkallade själv sin första färgbild i slutet av 70-talet. Det har också gjort att hon ofta testar och provar olika funktioner i Photoshop. Intresset för digital framkallning började även det med deltagande i kurser.

Eva har som silversmed ett extra intresse för produktfoto.
– Det är oerhört svårt, berättar Eva. Smycken som av ögat uppfattas som blanka och släta blir inte så i samband med fotografering. Det svåra är ljuset som ibland framhäver även den minsta, nästan osynliga, repa. Jag ser fram emot en kurs i produktfoto.

Att skapa fotoböcker är ett annat intresse där Canonkameran har betydelse. Både reseskildringar och släktdokumentation har blivit fina böcker som är rikt illustrerade med fina foton.

På frågan om den stora fotodrömmen svarar Eva:
– Jag har två drömmar, dels en fotoresa till Hawaii och så en kurs i produktfoto.

Foto: Eva Bagge Johansson, Ättehögskullen – morgonsol klockan 06:28 24 april 2008