Photowalk i Göteborg

Tillsammans med två andra medlemmar från Färgelanda Fotoklubb, Johnny och Urban, begav jag mig en lördag i slutat av februari till Göteborg för att delta i en Photowalk – en fotopromenad. Fotografiska Föreningen i Göteborg anordnade evenemanget. Under tre timmar drog över 200 fotografer fram längs en på förhand utsedd rutt genom staden. Promenaden började med en samling på Gustaf Adolfs torg och avslutades på Järntorget.

Föreningen beskriver evenemanget som en ”social händelse där fotografer eller fotointresserade kan träffas och umgås genom att promenera runt, fotografera, diskutera och ha roligt.”  Det gick dock utmärkt att vara med utan att känna sig tvungen att socialisera om man inte ville det! Ibland kan det ju vara skönt att bara få fokusera på fotograferandet…  Allt man behövde ha med sig till promenaden var någon form av kamera och gärna ett leende. Detta var ett utmärkt tillfälle att träna sig i att fotografera folk utan att be om lov. Det kändes till en början inte helt bekvämt, men det gick lättare och lättare och jag deltar gärna i fler fotopromenader framöver.

Vädret kunde ha varit bättre – regn och blåst – men det kunde också ha varit betydligtvärre med tanke på hur det sett ut dagarna innan. Det gick att ha framme kameran utan vattenskydd större delen av tiden.

Får man då fotografera folk så där hur som helst? Vid fler än ett tillfälle hörde jag folk diskutera detta runt omkring oss när vi klickade oss fram längs gatorna. Efter en ny lag för något år sedan förekom det rubriker som antydde att man inte får fotografera någon utan att be om lov. Så är dock inte fallet, utan den nya lagen gäller kränkande fotografering.

Jag lärde mig mycket under dagen. Dels fick man träning i att tackla tekniska svårigheter som att ta snabba bilder med kort skärpedjup i dåligt ljus, dels blev man varse om hur viktigt det är att ha en tanke när riktar kameran – och ge sig själv tid att faktiskt fundera på vad man vill.

/Maria Forser

Foto : Johnny Odden, Urban Henriksson, Maria Forser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.