Fotomässa Stockholm 2012

Tolv personer mötte Jonny tidigt på fredagsmorgonen för en resa till Fotomässan i Stockholm. Jonny tog tidigt initiativ till att ordna alla arrangemang för ett mässbesök och vi blev till slut totalt tretton personer i bussen som gick från Centrumhuset. Efter mycket prat och gemenskap i bussen kunde vi kliva av vid hotellet vid tvåtiden.

Efter att vi fått våra rum träffades vi för en promenad till Fotografiska museet för att titta på två intressanta utställningar och två som inte var lika trollbindande. De bilder som var mest inspirerande var tagna av Christer Strömberg.

En gemensam middag där Ingmar guidade oss i ölens och porterns förlovade land kunde vi sova gott och förväntansfullt inför lördagen.

När mässan öppnade var det dags för en gruppbild. Men alla rusade till mässmontern för just sin kamera för att få lämna den för gratis sensorrengöring, service och eventuell uppdatering. Något gruppfoto blev det inte. Ny tid bestämdes till lunchen. Även då lyckades inte gruppen samlas utan gruppbilden skulle tas när vi skull åka hemåt med mässan i bakgrunden. Men då var det mörkt och bussen stod illa till i en korsning. Så någon gruppbild blev det inte.

På mässan var det många intressanta presentationer. T.ex. Polar World med Thorsten Milse som berättade om utmaningar vid fotografering vid nord- och sydpolen. Talking with light med Joe McNelly som på ett humoristiskt men intresseväckande sätt berättar om hur han löst ljussättningen till några av sina fina bilder. Och så givetvis Patrik Larsson som berättade om hur man kan göra för att förbättra sitt landskapsfotograferande.

Kameror, skrivare och tillbehör visades i stor mängd. Flera montrar hade också försäljning med mässpriser. Spännande och givande och flera av deltagarna gick hem med nya prylar och böcker. Extra intresse riktades till de nya duktiga fotoskrivarna, produktion av fotoböcker och fotokalendrar. Många ideer från Crimson presenterades genom en utställning med olika montagetekniker.

På mässan visade också flera olika fotografer några av sina bilder. Elisabeth  Toll fachinerade oss med fint ljussatta porträtt och stilleben. Elisabeth Toll har utsetts till Årets modefotograf 2012. Att använda ljussättning liknande måleri och skapa verkligt blickfångande bilder förundrade flertalet av de som tittade på bilderna.

Inspirerad av varje ögonblick. Så heter Orsolya Haarbergs utställning av naturbilder. Här går omdömet isär för några menar att det inte var något speciellt medan andra uttrycker att det var otroligt vackra bilder som verkligen gav inspiration att försöka fånga naturens linjer och skönhet. Men olika uppfattningar om bilder är också utvecklande och tankeväckande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.