Årets bild 2019

ÅRETS BILD 2019

På klubbens årsmöte den 9 februari 2020 redovisades resultat för ”Årets bild 2019”

Klubbens medlemmar deltog med ett 30-tal bilder, som har bedömts av Tanja Mueller från Melleruds Fotoklubb.

Alla bidragande bilder finns här…

De 10 bilderna som placerades sig högst upp i resultatlistan var:

Plats 1

Foto Alf Lindberg

How dare you!? Hur bara kan man våga? En bild av dokumentär karaktär som väcker en del känslor fast man inte riktigt vet vart den blev tagna och hur det kom till. Är det Arktikens is som börja bryter sönder, smälter och försvinner, eller ”bara” Björvattnets is under våren? Hur som helst ser det mer än våghalsig ut med personerna som befinner sig på isvak omgiven av svart oändligt djup och kall vatten. Solens kraft och spegling värper alltför långa, mycket kontrastrika skuggor av fara som förstärks tack vare reducering till s/v, på små människor som våga sig ibland alltför långt ut på tunt is.

Plats 2

Foto Annika Saglien (Andersson)

Gillar hur bilden blir presenterad. Ett fotografi av ett inramat foto med vackert skärpedjup som gynnar själva slutresultatet. Det kvadratiska, kantiga format som möter den runda guldringen/-ramen välpositionerat i gyllene snittet med uppåtstigande diagonalen. Fin färgskala med fokus på motivet, det allra viktigaste som finns, där blicken sitter kvar som en magnet, trots att diagonalen egentligen ville peka utåt, inte kan lämnar värmen och kärlek som omges och hålls ihop av den gyllene ringen, symbolet av den eviga kärleken som ingen utifrån kan förstöra.

Plats 3 

Foto Lasse Larsson

Inte det lättaste att tar vackra konsertbilder i ”dåliga” ljusförhållanden. Här lyckades med det mycket bra. Fint ljus på rätt ställe med lagom mycket blänk och dimma samt vacker bakgrund. Fin porträttbild med bra komposition där ingenting mer än ljudet saknas.

Plats 4 

Foto Ernst Knutsen

Det här motivet träffar min smak mitt i prick. Väl genomtänkt fotografi med någon lite mer avancerade bildexponering. Den matta, mjuka färgskalan och ljuset bidrar till en ännu mer drömskt känslan som matchar motivet perfekt. Gillar kontrasten med älv-liknande varelser i annorlunda miljö som inte är lik den perfekta fotostudion, och när man leker med och kombinerar olika exponeringsmöjligheter. Här blir jag väldigt sugen på att ser några fler bilder från serien… (Samt denna bild i kvadratisk variant)

Plats 5 

Foto Ewa Ottosson

Precis en sådan bild där varje ornitolog skulle var jätteglad för att lyckas med. Att fånga en bild på tornfalk är inte det lättaste, och sen lyckas med en fin bild under den ganska korta parningstillfället är värd en applåd. Att fåglarna dessutom fångades i fina mjuka och naturliga färger på bild, är skarpa och fotad med rätt bländare ger några extrapoäng.

Plats 6

Foto Eva Bagge Johansson

Mycket fin färgskala kombinerad med vacker exponering som bidrar till ett mycket måleriskt resultat som tilltalar mig mycket. Motivet strålar ut en viss stillhet och balans. En bild som skulle kunna passar in i närmare vilken vardagsrum som helst.

Plats 7

Foto Daniel Larsson

Möte med en utav världens farligaste rovdjur! Placering av dykaren och hajen skapar dramatik, då det kan ger intryck av att hajen verka stänga av ”utvägen” för människan som befinner sig på annans terräng. Luftbubblorna kapas snart av hajen, som anses av många som farligast på bilden. Döden är alltid närvarande… För den ene så som för den andre. Häftig bild av ett spännande möte.

Plats 8

Foto Johnny Odden

Bra dokumentär bild med fin rörelse och skärpedjup. Porträtteras någon som är på väg att tappa anslutning till mopperace eller någon som använder fartyget under vardagen? Föraren är på väg någonstans, det förstärks av hur bildvinkeln valdes. På väg ut ur bilden, ut ur byn mot målet, mot nya mål, mot våren.

Plats 9

Foto Jan Stalfors

Den här bilden gör mig verkligen nyfiken. För här kommer fantasin i gång och det tycker jag är mycket viktigt. Lyckas man fånga betraktarens blick för ett längre moment än bara en ögonblick kommer hjärnan igång när man inte ser allt vid första sekund. Kanske ser betraktaren något som inte alls finns på bilden, kanske blev bilden bara till av misstag, men det spelar kanske inte så stort roll när fotografen och modellen hade en riktig roligt fotostund, eller hur?

Plats 10 

Foto Leif C Dahl

Även denna bild väckte min uppmärksamhet och nyfikenhet på något sätt. Blicken är bra fångat och en viss uppmärksamhet verka krävas för det som visas upp. Vad är det det handlar om? Snapshot av en helt vanlig vardagssituation, festbild eller selfie? Funderingar över funderingar…