Urban Mattiasson

Urban Mathiasson, mannen med många intressen

Urban

Berätta lite om dig själv Urban.

– Jag är en urinnevånare, född utanför Högsäter innan jag flyttade till Färgelanda, gjorde lumpen i Uddevalla och blev kvar där i nio år på jobb innan jag flyttade tillbaka. Har en brokig bakgrund med olika jobb, kört bröd för Skogaholms, 14 år som lokförare och lärare på Folkhögskola. Nu jobbar jag på Färgelanda Lärcentrum.

Berätta om ditt fotograferande

– Började fotografera på allvar i mitten på -90 talet. Byggde mörkrum i källaren, satt på kvällarna, förstorade bilder och hängde över skålarna med olika vätskor, det kanske inte var så bra. Under 5-6 år var det väldigt intensivt med fotograferingen.

Urban berättar att han har fyra intressen som han praktiserat intensivt i olika perioder, fotografering, musik, engelska bilar och handboll. Varje intresse har han utövat och satsat lika mycket på, han ger 110% vid varje tillfälle. Just nu samsas bilintresset och fotograferingen, bilen är en BMW V8 på 300hp. Kameran är en Canon och har varit så ända sen början.

Vad fotograferar du just nu?

– Jag gillar att fotografera människor, att dokumentera. Intresset vaknade på allvar för 3-4 år sedan efter att ha köpt en digital kamera innan dess var det mycket Photoshop och bildhantering. Restaurering av gamla bilder var starten, som ansvarig för datalinjen fanns Photoshop på läroplanen och det var mitt främsta intresse i flera år. Jag har gått igenom alla mina gamla bilder. Är fortfarande intresserad av Photoshop och Lightroom, bildbehandling   är en viktig del av min fotografering.

– Nu fotar jag mest vardagsbilder, jag fotograferar enbart för min egen skull bilder som betyder något för mig, det är det enda som är viktigt. Gillar att fota folk i rörelse och i miljöer,  även naturbilder men gärna med människor i bilderna.

Vilket är ditt nästa fotoprojekt?

– Skulle vilja sätta in annons i tidnigen för att samla in alla Instamaticbilder från -70 talet från Färgelanda, sammanställa och ställa ut dom. Vore kul att visa hur samhället såg ut då, det har hänt mycket i samhället under femtio år.

Hur kom du i kontakt med fotoklubben och vad uppskattar du mest med klubben?

– När jag flyttade in till Färgelanda berättade Lasse som är en bardoms kompis om klubben. Jag gick med främst av sociala skäl, hade ett behov av att träffa likasinnade med samma intresse. Den sociala biten i klubben är det absolut viktigaste.

Bilder jag har valt som betyder mycket för mig

Byhövdingen i Kafountine Senegal

Byhövdingen i Kaufontine Senegal

Varg i Rännelanda

Varg i rännelanda

Vincent min hund

Vincent min hund