Lennart Jansson

Vem är Lennart Jansson?

_DSF6708-RedigeraHan har varit jordbrukare nästan hela livet, förutom tjugo år som arbetsledare på kommunen. Lennart började fotografera redan på -50 talet då med 6×6, skaffade snart en småbild via postorder från Norrländska Fotocentralen. Då var det förstoring och mörkrum som gällde.

 

Senare blev det dia och fotograferingen gick i perioder som för många andra. Från dia till negativ färgfilm och på -90 talet började Lennart att arbeta med redigering i datorn. Inte för att han hade digital kamera, det var ett fotolabb i Småland som erbjöd bilder på CD jämte utskrifter. Den första digitala kameran införskaffades 2005 och då stegrades intresset till vad det är idag. Han har varit Canon trogen sen första systemkameran.

Lennart har varit med i klubben ända sen starten och kassör i klubben under en lång tid. Gillar fotoklubben, för att den är prestigelös, alla hjälps åt och lär av varandra.

Hur mycket tid ägnar du åt fotograferandet idag?

– Det är alldeles för lite, tiden räcker inte till trots att jag är pensionär, jag arbetar fortfarande och hjälper sonen på gården ganska ofta.

Vad fotograferar du helst?

– Jag gillar att fotografera naturen, macro-fotografering, att komma riktigt nära. Just nu är jag med en grupp som träffas varje vecka och fotograferar kyrkor i Dalsland. Han har lett flera olika grupper i som har genomfört flera fotoaktiviteter som nattfotografering och utflykter till Hunneberg.

Tre bilder som jag gillar:

31082011-_MG_0036_f st6”Solnedgång i dimma”
Efter en varm dag med åskregn på kvällen kom solen fram och lyste på vattenångan som steg upp från marken. Vid Enarsrud där el o teleledningar är nedgrävda och ersatta med fiber.Tur att man tittar åt vänster när man ska köra ut på landsvägen och kameran låg i bilen, bara knäppa,fem min.senare var solen nere.

27082010-_MG_1145
”Blåvinge”
Puktörneblåvinge  Den satt så snällt på en vitklöver och ett bra mjukt soldis, bara att hämta kameran i bilen och den satt kvar
05082013-_MG_4445_c
”Blomflugan äter frukost i praktliljan”
Taget med ringblixt i frugans trädgård