Ingmar Strannevik

Ingmar fick sin första kamera när han konfirmerades, en enkel Kodakkamera utan finnesser.

– Det var så det började och därefter fick jag en Fujica Auto M 35 som var mer avanserad och till den gick det köpa färgfilm. När jag gjorde militärtjänt hade jag en fotointresserad lumparkompis som hade en Minolta. Vi satt ofta på kvällarna och pratade kamer och fotografering, han lärde mig mycket om olika ljusflrhållanden och kamerainställningar, berättar Ingmar.

Ingmar gick sedan en kvällskurs på regementet i mörkrumsteknik, framkallning och kopiering av negativ till bilder. När han muckade 1967 köpte han sin första systemkamera, en Minolta SR7. En manuell spegelreflexkamera med exponeringsmätaren på utsidan. Då började också intresset för diabilder. Ingmar använde Echtacrome för han gillade den lite kallare tonen än de andra fabrikaten som alla har lite annorlunda ton.

Sedan Färgelanda Fotoklubb bildades har Ingmar deltagit i en kurs och även aktiviteter som hjälp till att behålla intresset och fylla på med kunskap. Ingmar tycker det är mycket givande att möta andra med fotointresse.

Minolta har alltid varit en favoritkamera och det har blivit många Minoltor med tiden. Minolta köptes senare upp av Sony och det var en av anledningarna till att Ingmar nu fotograferar med en Sony. Fattningen på Sony gör att han kan använda alla sina objektiv.

Under samtalet beskriver sig Ingmar som nybörjare, vilket ju inte är riktigt korrekt, men menar att det finns fortfarande så mycket intressant att lära. Till exemple skull han gärna lära mer om t.ex. blixtfotografering. Inomhus, miljöer och porträtt, att få lära sig att göra ”rätt” med flera blixtar.

Helst fotograferar Ingmar olika miljöer och även personer för att se hur de förändrats med tiden. Att avbilda sådant som förändras är alltid spännande, säger Ingmar.

Drömresan går tillbaka tillKlippiga bergen igen, där han tagit en massa fina bilder.

© Foto: Ingmar Strannevik
Att få åka tåget mellan Silverton till Durango och få fotografera den resan.

© Foto: Ingmar Strannevik

Utöver fotografering har Ingmar flera olika fritidsintressen, varav scouter är ett. Det ger tillfälle att träffa människor samtidigt som man vistas i fina miljöer. Ingmar beskriver nedanstående bild från ett scoutläger:
– Jag och Josefin är på väg till köket för att fixa frukosten till funktionärerna. Klockan är kvart över sex och solen kom upp över horisonten. Jag hann rycka upp kameran och ta två kort, sen försvann solen upp i molnen och det vackra var över.

© Foto: Ingmar Strannevik

Önskebilden som Ingmar ännu inte lyckats fånga är ett ensamt avlövat träd i vinterlandskap. Motljus och dis där solljuset strilar mellan grenarna. Det tillfället kommer säkert! säger Ingmar med entusiasm i rösten när vi avlutar frågestunden.

En reaktion på “Ingmar Strannevik

1. Pingback: Medlemsporträtt Ingmar Strannevik | Färgelanda Fotoklubb