När Rockabilly blir en livsstil

Robert Robban Råhnevall

DSCF7298Robert 39 år, född och uppvuxen i Färgelanda, han gillar 50-talet, bilarna, musiken, kläderna, prylarna, ja allt som har med den tidsperioden att göra. Bilintresset startade redan som liten när han var med pappa Bengt och grejade i garaget. Robert fick följa med på många bilträffar och redan då bestämde han sig, sju år gammal, att han skulle ha en egen amerikanare. Så har det blivit, nu har han ägt ett 10-tal amerikanare. Förhoppningen finns hos Robert att hans son Theo 6 år ska ärva intresset, än så länge är han intresserad av lastbilar och traktorer men Robert hoppas att han ska som pappa gilla amerikanare en dag.

 

Vad är det som fascinerar med amerikanska bilar?
– formen, mycket krom och ljudet från en V8, njutningen av att åka omkring, folk som tittar, det är en härlig känsla. Komforten är inte som i modena bilar men det betyder inget, finns ingen känsla som går upp mot att köra och åka i en fin amerikanare, säger Robert

Bilarna
DSCF7332-Min bil är en Cadillac Cupe De Ville -62 i fint bruksskick, köpte den  för två månader sedan. Under vintern kommer jag att fixa med den lite, för mig är det viktigt att ha en bra bruksbil som jag kan använda och köra under sommaren. Jag vill hålla bilarna i fint skick vilket innebär att under vintern så står bilen i garaget. Då är det tid att  sätta en personlig prägel på bilen. Även om bilen är gammal så är det inget problem att få tag i delar, det finns alltid hjälp att få, tips om hur något fungerar eller lagas. Sammanhållningen och viljan att hjälpa varandra är stor, det är ingen risk att bli stående längs vägen, det finns alltid någon som ställer upp.

Det finns ytterligare tre typer av amerikanare, de super renoverade där bilarna demonteras fullständigt och renoveras till ett skick som är mer perfekt än nyskick. Dom bilarna körs sällan, de får åka omkring på en trailer mellan utställningarna, det är fina bilar men inget för mig. En annan typ är originalbilarna, där sätter ägarna prestige i att ha bilarna i originalskick, helst ska allt vara orört på bilen förutom däck och andra slitdetaljer. Det innebär rost på karossen och trasiga säten, sådana originalbilar är svåra att hitta och dyra.
Den sista kategorin bilar är pilsnerbilarna, de ska gärna se maximalt risiga ut, gärna buckliga och trasiga. De har bara en funktion, att vara festbilar. Här i Trollhättan-Vänersborg-Uddevalla med omnejder är Sveriges biltätaste område när det gäller amerikanare, här finns alla typer av bilar. Det importeras amerikanare som aldrig förr, berättar Robert

Träffarna
Under sommaren är det många bilträffar, i snitt 15-20 träffar. Träffen längst bort är Power Meet i Västerås och den första är i maj på Elmia i Jönköping. Även träffar i Norge, i Halden hinns med. Träffarna är ett sätt att få inspiration och träffa andra likasinnade, det finns tillfälle att handla både delar och bilar.  För Robert är det sociala viktigast, att dricka och festa är inte intressant.

Musiken
Rockabilly är en föregångare till rock´n roll, med ståbas och banjo. Det är en viktig del av stilen och kulturen, själv är Robert en fan av Elvis. Elvis sånger är absolut bäst, när man ser Robert så syns det tydligt att han är påverkad av Elvis, samma frisyr och polisonger.

DSCF7220

Modellbilar
Ett annat intresse är att bygga modellbilar, redan som sjuåring fick han sin första modellbil av pappa. Det är inte vilka byggsatser som helst utan detaljerade modeller som lackas och dekoreras efter konstens alla regler. Detaljerna är viktigt, även inne i bilarna är det viktigt att det är rätta färger. Kunskapen om bilar gör att Robert kan bygga egna modeller, han visar en Mustang Combi -67 som aldrig har funnits som har byggt. Den väckte stor uppmärksamhet och fick pris på utställningen

Lack och färgläggning är en konst, förutom de supersnygga glidarbilarna bygger Robert Junk Cars. Det är bilar som patineras i många lager, rost och rosthål tillverkas, allt för att få bilen att se sliten ut.
DSCF7258

-Det är mycket mer arbete att bygga en junk car  än en vanlig modell, främst är det arbetet med patinan som ska vara naturtroget. Jag studerar bilder på bilar för att se hur dom rostar, det är viktigt att det är naturtroget, säger Robert.

Modellbyggandet har uppmärksammats och Robert har deltagit på utställningar, i glasskåpet står många priser som han fått för sina bilar. Ryktet om Roberts modellbyggen har spritt sig och han får erbjudanden om att ställa ut, han får ofta uppdrag att bygga specialbilar åt ägare som vill ha en kopia på sin amerikanare i bokhyllan.
DSCF7243

Modellbilar som Robert byggt har blivit publicerade i amerikanska bilmagasin. En känd amerikansk bilbyggare John Dagostino är en av de mer kända i branschen som Robert känner och har kontakt med. Han har byggt ett flertal modeller av Johns bilar.
DSCF7237

Dioramor är en form av modellbygge, det är modeller av en miljö, för Robert är det naturligt ett garage från -50 talet. Där finns interiör med svetsar och verktyg som är i rätt skala.  Robert visar de små verktyg som han arbetar med när han bygger allt är anpassat till miniatyrbyggen. Mässingstråd 0,5 mm är till tändkablar och stämmer överens med normala mått enligt skala 1:25

Mopeder
Första mopeden köpte han som tolvåring och till dags dato har Robert ägt ett -20 tal mopeder, idag är intresset främst mopeder från 50-talet och tidigt 60-tal som är orörda. I säkert förvar finns mopeden som Robert är mest förtjust i, det är en  Crescent -59,  helt i originalskick och det är Robert mycket nöjd med. Han tänker bevara den som den är inte renovera den. Många äldre kommer fram när han är ute och kör, de blir diskussioner och minnen kring mopeden. Det är lätt att komma i kontakt med äldre, de uppskattar att få se den gamla mopeden, säger Robert

DSCF7311

-Annat som jag samlar på är nostalgisaker från hus och hem, jag har 25 gamla radioapparater och skivspelare, barnvagn och dammsugare. Allt från den tiden intresserar mig och hade jag plats skulle jag haft mycket mer, berättar Robert

Drömbilen
-en 1960 års Cadillac, det bästa med den är fenorna, snyggt krom, jag har fastnat för just den årsmodellen.

Drömyrket
– det är att få arbeta med amerikanska bilar på heltid.

Drömresan
– att åka till Kalifornien, köpa en gammal amerikanare, köra Route 66 och besöka Elvis Graceland

Bästa låten
– Jailhose Rock

Framtiden
Robert lever sitt liv fullt ut och har träffat en flickvän som är lika intresserad av rockabillystilen som Robert. De planerar att flytta ihop när tillfälle ges. Målet är att skaffa ett hus tillsammans som de kan inreda i rockabilly stil.

 

 

// Text & foto © Jan Stalfors 2015