Äventyr i Finland

Björn, varg och örn i Finland

I mitten av augusti drog fyra av fotoklubbens medlemmar i österled för att fota björn i Finland. Resan gick med bil i först 50 och sedan 70 mil, och däremellan en natt på färja Stockholm-Åbo. Under bilresan togs förmodligen de flesta bilderna av finländska fartkameror, som lurade bakom var och varannan buske, än har dock inga böteskrav trillat in.

Väl framme, så långt österut i mellersta Finland man kan komma, bar det raskt vidare ut till ingenmansland på gränsen till Ryssland. Där i ödemarken har naturfotografen Lassi Rautiainen ett antal gömslen, där man kan hyra in sig för att på nära håll se främst björnar, men också varg, havsörn och mer sällsynt någon järv.

Spänningen att i solnedgången blicka ut över myr och skog för att spana efter björn är svår att sätta ord på, den måste upplevas. Vi fyra – Ernst Knutsen, Lasse Larsson, Daniel Larsson och Alf Lindberg – hade tur och fick fantastiska björnupplevelser under de tre nätter vi satt i olika gömslen, och vi fick även se tre vargar och en havsörn.

När man efter kanske två timmars väntan plötsligt ser den första björnen lufsa fram i skogskanten några hundra meter bort är det svårt att inte ropa högt ”Kolla, en björn!” Men det gäller att hålla sig absolut tyst, annars får man inte se så mycket mer. Björnarna är mycket känsliga för mänskliga röster, och om de får syn på en människa vänder de in i skogen igen. Naturligtvis känner björnarna doften från oss, och de hör kamerornas slutare, men det tycks inte störa dem, snarare lyfter de då och då lite nyfiket på nosen, vädrar och lyssnar efter kameraklickandet.

Det som lockar fram såväl björn som varg är de åtlar som läggs ut, antingen från gris eller lax. Doften av mat vinner över djurens naturliga skygghet, och vi hade som mest fem björnar lufsande runt på ca 30 m avstånd, ganska obekymrade om vår närvaro. En kväll såg det till och med ut som en björn tänkte gå in och hälsa på i det gömsle där Daniel och Lasse satt, den var bara några meter ifrån dem när den vände om.

 

Efter en natt i gömslet var det med en skön känsla som vi återvände till baslägret, åt en rejäl frukost och sen gick i bastun!

Text Alf Lindberg    Foto Ernst Knutsen och Lasse Larsson    Fler bilder…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.