Kvällsfotografering i Göteborg med Jan Stalfors

Kylan tidigare i veckan har gett vika för varmare luft men det ligger lite snö kvar och det är isigt på trottoarerna. Väntar på tåget till Göteborg för att fotografera stadens ljus med fotokompisar. Göteborg är en liten storstad, närheten till havet och broarna ger den en speciell karaktär, det finns ett outsinligt antal motiv.

Klockan för tågbommarna börjar klämta, rödljusen blinkar, bilarna bildar en kö och i borta i kröken ser jag tåget. Äntrar tåget och visar upp kortet i kortläsaren.

Lutar mig tillbaka, uppskattar att åka kollektivt, slippa bilen. Tänker på fotoklubben, det sociala, att vara en i gänget, att dela ett intresse är viktigt. Även om vi har olika mål med vår fotografering så är gemenskapen det som kittar oss samman.Tåget rusar mot målet med stopp här och var för att släppa av eller ta upp resande, utan problem eller förseningar.

Ankommer Göteborgs Central, utanför ett fik väntar de andra, med stativ och kameror. Vi går till Drottningstorget, för att ta spårvagnen.

Spårvagnen är mer lättillgänglig än tunnelbanan, man får uppleva staden under resan även om det inte går lika fort. Väl på spårvagnen ser jag att mina kamrater börjar fotografera. Det är tryggt att vara en grupp fotografer, det är inte alltid uppskattat att fotografera på offentliga platser och en del personer vill inte vara med på bild.

Spårvagn nr 9 tar oss ut till Majornas vagnshall, vi kliver av och går ner mot Röda Sten. Det blåser lite kallt, drar mössan och  är glad för långkallingarna som värmer gott.

Den mäktiga Älvsborgsbron tonar upp över oss, nu märks det att alla fokuserar på att hitta en bra bildvinkel att fota bron i. Greppet om stativet hårdnar och bitvis går jag baklänges medan jag kikar upp mot bron för att hitta rätt vinkel.

Funderar på vilken optik jag ska använda, provar 14mm men väljer sen 23mm och att göra ett panorama genom att lägga ihop flera bilder. Letar efter bästa exponeringstiden som blir en kompromiss. Börjar fotografera, hoppas att jag har hittat en bra vinkel på bron. Underexponerar för att få fram mer kvällskänsla och bättre ljus på bron.

Det är halt och isigt, som fotograf hittar jag alltid platser att fota från som inte är skottade eller lättillgängliga.

Stenas färja glider tyst förbi under bron och blir ett bra objekt. Lång slutar tid ger rörelse i båten.

Ser mina kollegor stå på olika platser, de arbetar koncentrerat med att gestalta den ståtliga bron, efter någon timma samlas vi för att åka in mot centrum igen.

Alla verkar nöjda med fotograferingen, vi är mer eller mindre frusna och frågan uppstår om vi skall äta eller foto vidare i centrum. Vi bestämmer oss för att göra en paus, äta och ta en öl.

Ställer kosan mot Ölrepubliken på Kronhusgatan 2, ett utmärkt ställe med god mat och många olika sorters öl för den törstige. Det är varmt och skönt när vi kliver in i lokalen, vi väcker kanske lite uppmärksamhet med våra stora fotoryggsäckar och stativ.Vi äter god mat och trivs tillsammans, släcker törsten med öl och planerar för fortsättningen av vår fototripp.

Vi beger oss ut i kvällen och fotograferar oss upp mot Götaplatsen, stannar på olika platser, ställer upp stativen och fotograferar.

Diskuterar hur visa känsla och rörelse i bilder, ofta i fotoklubbssammanhang är en bra bild en skarp bild, ju skarpare desto bättre. Jag försöker blanda skärpa med oskärpa, både kort skärpedjup och kamerarörelser.

Att fota intensivt och koncentrera sig tar på krafterna och vi börjar bli nöjda och funderar på när tåget går hem. De flesta verkar vara nöjda med dagen, vill hem för att ladda in bilderna i datorn och se om det har blivit bra bilder.

Åter på centralstationen och väntar på tåget, lite dämpade, trötta och nöjda med dagen.

Vi äntrar tåget, slår oss ner och låter oss bli transporterade mot Uddevalla och Dalsland. Jag är tacksam att vara en del av detta, börjar fundera på nästa möte, vilar ögonen medan tågets rytm vaggar mig.

 

//Jan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.