Fotoresa till Sandefjord

Fototur till Sandefjord i Norge

En reseberättelse av Roger Myrström och Jan Stalfors Färgelanda Fotoklubb

 

Maj månad startade med en fototur till Norge, målet var Sandefjord, den gamla valfångarstaden. Det är lätt att komma dit via Strömstad med färjan Colorline som går direkt.

DSCF5505-2

Överfarten tar 2,5 timme, tidigt på våren är det lite turister så vi slapp trängas. Roger hade bokat ett feriehus, högt beläget med utsikt över Sandefjord. Ett trevligt ställe med plats för tre. Länk till boendet HÄR

_DSF5620

Ankom till Sandefjord 12.30 och letade oss fram till Rödslia där vårt boende fanns, packade in våra saker sen var det dags för lunch, våra magar knorrade. I centrum är det mycket nybyggt, rent generellt är det mycket nya byggnader, fint och fräscht men det saknas den charm som kommer av gammal bebyggelse. Mer om Sandefjord på wikipedia

Jag behövde växla pengar, det visade sig vara ett problem. Frågade på banker och flera jag mötte om en uttagsautomat, ingen visste var det fanns. En man pekade på det stora köpcentret, Hvaltorget, där trodde han kanske att det fanns. Irrade omkring och letade och till slut hittade jag en automat att växla till mig norska pengar.

_DSF4232

Sen var det dags för mat, hittade en liten trevlig restaurang i hamnen. Vi upptäckte att maten är löjligt dyr, 160 kr för en hamburgare och 250-350 för en pizza. Nåväl, hamburgaren var god! Som kompensation fick vi ett hurtigt bemötande av en trevlig norsk jente. Nöjda begav vi oss till Österöya, ett naturreservat i närheten, vit och blåsippor blommade tillsammans med majnycklar, smörblommor och andra vårblommor. Vi gick 1.5 tim enkel väg genom reservatet, genom ett aldrig sinande hav av vitsippor. Reservatet är beläget längst ut på en udde, med vackra stränder och kala klippformationer. Vi stannade och fotade med på många ställen, tacksamma för att vi hade stativ, då kunde vi fånga rörelser i vattnet och lättare hantera det korta skärpedjupet med makro optiken. Vi träffade en mycket trevlig norrman som rekommenderade olika platser att besöka i närheten. Länk till reservatet HÄR. Dag 2

_DSF4155

Regnade lätt ute och vi beslöt efter frukosten att redigera bilder. Rogers dator…(och Roger) fick en genomgång. Vi avinstallerade program och ordnade till en bättre filstruktur för bildhantering. Klockan 13 hade det slutat regna och vi beslöt att ge oss iväg mot Larvik.

_DSF5554

Vi körde mot Larvik och naturreservatet Molen, en geopark listad i Unescos lista över viktiga och värdefulla områden, se karta läs mer om naturreservatet här. Det var unikt med sin rullstenstrand, vi ägnade ett tag åt att fotografera runt den. Det blåste en hel del och vi åkte vidare till Nevlugnhavn ett gammalt fiskeläge. Det har som de svenska kustsamhällena övertagits av sommarboende,  inget fiske bedrivs och många hus är hårt renoverade eller nybyggda. På ett litet lokalt bageri åt vi en salladslunch, till efterrätt valde vi en lokal variant av bakelse, gottgottigottgott!

Vi frågade de lokala efter gammalt pittoreskt fiskeläge men fick till svar att det inte fanns. På vägen hem besökte vi Stavern med den gamla och stora hamnen. Även här var det fritidsbåtar som dominerade. Karta över Stavern HÄR mer information HÄR.

En reflektion är att det byggs mycket i Norge, strandskyddet som är heligt i Sverige är inte alls påfallande här. Här bebyggs vackra öar och det skapas massor av en och flerfamiljshus i mycket fina sjönära lägen. I de större städerna har de gamla hamnområdena bebyggts med hus som är både spännande och nyskapande. Det som är negativt är att atmosfären och det pittoreska försvinner. Vi åkte hem och arbetade med redigering av bilder och såg solen gå ner i väster, ett vackert skådespel.

_DSF4109

Dag 3

Efter frukosten åkte vid mot Vesteröya, körde så långt det gick sen tog vi kamerorna och promenerade till yttersta udden. Där fanns lämningar av ett tyskt värn (Folnehava fort)  som byggdes  under 2: världskriget av tyskarna, ett stort kanonvärn som skulle försvara inloppet till Sandefjord. Mer information här

_DSF4110

Solen värmde gott, Roger strövade omkring medan jag låg på rygg och solade. Man behöver ju inte fota hela tiden. Naturen påminner till stor del om den vi har runt oss hemmavid. Vi åkte tillbaka mot Sandefjord, åt lunch och promenerade  i centrum under ett par timmar innan vi åkte tillbaka till vår lägenhet.

Kvällen ägnade vi åt att redigera och arbeta med våra bilder medan solen åter bjöd på ett vackert skådespel när den gick ner i havet

Dag 4

Efter att vi suttit uppe länge på kvällen, tittat på bilder och druckit några glas vin tillät vi oss sovmorgon. Sen följde en lång frukost och med mer prat kring bilder och fotografering. Vi kände oss båda tillfreds med vistelsen och de bilder som vi fått. Bägge är vi överens om att det är trevligt att komma bort från vardagen och bara få ägna sig åt fotografering. Vi åkte hem samma väg vi kom, med färjan till Strömstad.

[easingslider id=”3862″]
// Roger Myrström & Jan Stalfors 2016-06

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.